Friday, December 8, 2006
به عنوان دبيرکل نهضت آزادي ايران و همچنين يکي از اعضاي سابق انجمنهاي اسلامي دانشجويان ضمن تبريک صميمانه روز دانشجو به کليه دانشجويان ايران و همچنين آرزوي حل مشکلاتي که به خاطر فعاليتهاي آزاد انديشانه براي قشر دانشجو علي الخصوص در يکسال اخير بوجود آمده است برخي نکات را در مورد فعاليتهاي دانشجويي مجددا مطرح مي نمايم.
حماسه شانزدهم آذر ماه 1332 همواره نمادي از آزادي خواهي و ظلم ستيزي دانشجويان ايراني بوده و در عين حال اين روز ملي، نشانه ايست از مقاومت در راه حفظ استقلال دانشگاه از قدرت. از زمان تاسيس دانشگاه در ايران تا كنون نظام هاي سياسي مختلف همواره سعي داشته اند تا كنترل دانشگاه و نظام علمي كشور را در دست گرفته و درخدمت اهداف و منافع خود به كار گيرند؛ اما دانشجويان و اعضاي هيات هاي علمي دانشگاه ها همواره سدي در برابر اين اهداف قدرت بوده و براي دفاع از استقلال دانشگاه هزينه هاي فراواني را نيز متحمل شده اند.
همانطور كه در بيانيه آغاز سال تحصيلي نهضت آزادي ايران نيز بيان شد، ما مهمترين وظيفه دانشجويان و دانشگاهيان را دفاع از آكادمي آزاد به عنوان يك مفهوم مدرن مي دانيم و معتقديم تمامي طيف هاي مختلف سياسي فعال در دانشگاه ها بايد بر سر اين هدف به اشتراك در نظر و ائتلاف درعمل برسند. آكادمي آزاد آخرين سنگر تجددخواهان در برابر سنت گرايان خشكه مقدس است و تعطيل آن به معناي تعطيل علم و عقلانيت در ايران است.
اينجانب از پايداري دانشجويان و بر گزاري روز دانشجو استقبال مي نمايم. روز دانشجو نماد فرياد دانشجويان و دانشگاهيان عليه ظلم و ستم به ساحت علم و دانشگاه است. خداوند كريم در قرآن مجيد مي فرمايد لا يحب الله الجهر با لسوء من القول الا من ظلم – خداوند بانگ بر داشتن در گفتار تند را دوست ندارد مگر از سوي كسي كه به او ستم شده باشد. دانشجويان ستم ديده حق دارند آن چنان فرياد بزنند تا صداي داد خواهي آنان از ديوار هاي بتوني عبور كند و بگوش مسئولان كشور و همه جهانيان برسد.
در سال جاري وضعيت دانشگاه ها بسيار وخيم تر از سال گذشته شده است به طوريكه تنها در سه ماه اول سال تحصيلي به اندازه تمام سال گذشته بدنه دانشگاهي كشور صدمه ديده است. علاوه بر ظلم آشكاري كه بر دانشجويان و اساتيد آزاديخواه دانشگاه رفت، مديريت ضعيف و غيرعلمي نيز موجب بروز مشكلات فراوان در دانشگاهها شده است. فوت سه دانشجو در دانشگاه هاي سبزوار، علم و صنعت و علامه طباطبايي، اعتراضات اعضاي هيات علمي دانشگاه لرستان، تعطيلي دانشگاه يزد به دليل شيوع بيماري و مثال هايي از اين دست مواردي هستند كه در كنار مشكلات فراوان ديگر وجهه خبري پيدا كرده اند.
قطعا مديريت وابسته و غيرمنتخب دانشگاه ها مسئول چنين مشكلاتي مي باشند. انكار آشكار و علني مديريت وزارت علوم ازوجود دانشجويان ستاره دار و همچنين عدم ثبت نام از دانشجويان سياسي با وجود دستور شفاف برخي مقامات دولتي ونا ديده گرفتن احكام قضايي عليه اين دستورات نشان از چيرگي مديريت امنيتي و غيرپاسخگو بر دانشگاه ها مي باشد.
رييس دولت كنوني ايران از ابتداي حضورش در عرصه انتخابات خود را يك فرد دانشگاهي معرفي و همواره سياست هاي خود را درجهت دفاع از دستاوردهاي علمي كشور توجيه كرده است. با اين حال ايشان در سال گذشته در روز دانشجو به ميان دانشجويان نرفت. عدم حضور ايشان در جمع دانشجويان و دانشگاهيان نشان از موقعيت ضعيف ايشان در دانشگاه است.
رييس جمهوري پيشين با آن كه منتقدان زيادي در دانشگاه داشت اما باحضور در دانشگاه خود را درمعرض نقد قرار داد و با اين كار به طور عملي و نه فقط از روي شعار حرمت دانشگاه و علم را ارج نهاد. بهتر آن بود كه آقاي احمدي نژاد براي نشان دادن صدق مدعاي خود به دانشگاهيان در روز دانشجو در جمع آزاد ايشان شركت مي نمود.
به عنوان يکي از اعضاي سابق هيات دبيران سازمان دانشجويان دانشگاه تهران وشوراي مركزي انجمنهاي اسلامي دانشجويان هم در ايران و هم انجمنهاي دانشجويان ايراني در خارج از کشور، انجمن هاي اسلامي را به عنوان مهمترين تشكل هاي دانشجويي دعوت مي کنم تا به بازيابي هويت ملي(ايراني – اسلامي) خود بپردازند و با اين كار همچون هميشه قدرت تاثيرگذاري خود را حفظ كنند. بزرگترين اشتباه استراتژيك يك نهاد اجتماعي - سياسي ريشه دار آن است كه هويت تاريخي خود را كنار گذارد. اين عمل باعث كاهش انسجام داخلي، افت انگيزه براي عمل و در نهايت فروپاشي مجموعه مي شود.
متاسفانه برخي از دانشجويان تحت تاثير انيشه هاي غيرعلمي اسلام را ضد تجدد تصور نموده و درنتيجه هويت ديني تشكل هاي دانشجويي را كمرنگ كرده اند. امروز پس از چند دهه فعاليت تئوريك روشنفكران ديني دلايل و استدلالت فراواني براي رد منطقي اينگونه نظريات وجود دارد.
همچنين مثال هاي بسيار روشني از روشنفكران ديني در تاريخ دانشگاهي ما همچون بازرگان ها و سحابي ها و شريعتي ها و چمران ها وجود داشته اند كه هم انديشه و هويت ديني و هم مباني عقلي و علمي خود را به عنوان مفاهيم مدرن حفظ كردند و همواره از تاثيرگذارترين نيروهاي سياسي بوده اند. بنابراين مي توان نشان داد آنطوركه برخي از انديشمندان ادعاو تو صيه ميكنند ترك هويت ديني پيش نياز و شرط لازمي براي تجددخواهي و دفاع از عقلانيت، آزاد يخواهي و حقوق بشر و دموكراسي خواهي نيست.
و همچنين به عنوان دبيرکل حزبي که اعضاي آن در فعاليتهاي جنبش دانشجويي سابقه و تجربيات گسترده اي دارند از كليه دانشجويان مي خواهم ضمن حفظ استقلال خود از انفعال و بي عملي در دانشگاه ها پرهيز نمايند و باهرعقيده و از هرطيفي كه هستند، نهادهاي دانشجويي را فعال نگه دارند. اگر جلوي فعاليت تشكل هاي سياسي گرفته شده است، مي توان در نهاد هاي فرهنگي و يا صنفي ادامه فعاليت داد. مهم وجود تحرك و فعاليت موثر در داخل دانشگاه براي زنده نگهداشتن آن است. خالي كردن نهادهاي دانشجويي عملا راه را براي تسخير دانشگاه توسط نهادهاي غير دانشگاهي و دانشجويان وابسته به حاكميت هموار مي سازد.
خدا يار و نگهدار تان.
پيروز و سر بلند باشيد.